Lesvormen

Keyboardles

Er zijn twee mogelijkheden om keyboardles te volgen.

Lesmethode 1 is vanuit een werkboek.

Vanuit het werkboek word je langzaam het noten lezen aangeleerd. Deze methode is geschikt voor leerlingen die puur en alleen keyboard willen leren spelen. Je zult na verloop van tijd bladmuziek kunnen lezen en spelen op het keyboard. Dit is de meer traditionele manier van keyboard lessen, waarbij je de opdrachten vanuit een werkboek uitvoert.

Lesmethode 2 is akkoordenleer voor het keyboard/piano.
Deze methode is erop gericht om de leerling akkoorden te laten spelen in combinatie met diverse ritmes.
Je leert snel waar een akkoord uit bestaat, hoe het is opgebouwd en hoe je dit moet spelen.
Voor diegene die graag akkoorden wil spelen, waardoor je met liedjes mee kunt spelen op cd of in een band, of anderen kunt begeleiden of jezelf natuurlijk, is deze methode heel effectief.
Deze methode is eventueel te combineren met zangles voor diegene die als doelstelling heeft zichzelf te begeleiden op dit instrument.

Onderdelen welke in een of beide methodes voorkomen:

  • vingerzetting / linkerhand – rechterhand
  • houding vd handen en polsen / oefeningen om de polsen en vingers soepel te maken
  • toonladders
  • namen van de muzieknoten
  • akkoordenleer / harmonieleer
  • muziek begrippen / muziek termen
  • bladmuziek / muzieknotatie – het kunnen lezen / het kunnen noteren
  • maatgevoel / maatverdeling / ritme / tempo / telling

Gitaarles

De gitaarlessen zijn speciaal bedoeld voor diegene die zichzelf of een ander wil begeleiden of van plan is om in een combo of popgroep te gaan spelen. We zullen beginnen met de basistechniek van het slaggitaarspel. Daarbij ligt de nadruk op de basisakkoorden en de vele slagritmes. Hierna gaan we aan de slag met barré-akkoorden en en zullen de verschillende slagtechnieken worden bestudeerd. Er wordt gewerkt vanuit een lesboek, zodat je thuis ook aan de slag kunt gaan. Eventueel te combineren met zangles.

Combiles zang/gitaar

Dit betekent dat je les krijgt in het leren spelen van akkoorden en ritmes op de gitaar. Daarnaast krijg je ook zangles. Het uiteindelijke doel is dat je jezelf kunt begeleiden op de gitaar terwijl je zingt. Als je al gitaar ervaring hebt, dan heb je een kleine voorsprong.
Deze lesvorm is geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar. Je hele leven kun je hier plezier aan beleven, waarbij je nooit bent uitgeleerd, maar waarbij het steeds mooier zal gaan klinken. Dat is het mooie van muziek.

Combiles zang/keyboard

Dit betekent dat je les krijgt in het leren spelen van akkoorden en ritmes op het keyboard. Daarnaast krijg je ook zangles. Het uiteindelijke doel is om dit samen tegelijk te kunnen, zodat je jezelf kunt begeleiden als je zingt op het keyboard. Als je al keyboard of piano ervaring hebt dan heb je een kleine voorsprong.
Deze lesvorm is geschikt vanaf 12 jaar. Je hele leven kun je hier plezier aan beleven, waarbij je nooit bent uitgeleerd en waarbij het steeds mooier zal gaan klinken.

Muziektheorie

Lessen in muziektheorie zijn mogelijk bij muzieklespraktijk Mousiké. Dit kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld auditie moet doen bij een conservatorium, rockacademie of popacademie. De lessen worden gegeven met de behulp van een werkboek. Onderdelen welke aan bod komen zijn de kwintencirkel, noten lezen, akkoorden, intervallen, solfège, trappenleer en toonsoorten. Door veel met de oefeningen uit het werkboek aan de slag te gaan, zul je de muziektheorie gaan begrijpen.